Regulile unei mămici feministe pentru fetița ei

Nu, nu eu am scris articolul. Găsiți linkuri către original la sfârșitul traducerii. Am tradus textul pentru că de când l-am citit prima dată am realizat că aș fi vrut să fi fost învățată și eu regulile mămicii feministe. Deși pe multe le-am auzit de la mama de mică aș fi vrut să le fi știut pe toate. Și aș vrea să le transmit mai departe fiicei mele. Aș vrea să pot să o fac să le aibă ” în sânge”. Pentru că o iubesc și vreau să fie fericită.

„A fi părinte pentru mine a fost o provocare mult mai mare decât am crezut vreodată că poate fi posibil, atât din perspectiva omului cu rabdare finita, cât și din cea de feministă. Mă lupt cu cum să cresc o fată într-o societate care abundă în violență, violuri, încercari de a împiedica femeile să aibă acces la sănătate, salarii inechitabile, rasism, discriminare sexuală și o listă de alte boli sociale.
Vreau ca fiica mea să fie conștientă de aceste realități și să depășească provocări fără ca acestea să o dărâme sau să îi micșoreze potențialul. Așadar ce poate face minim un părinte feminist? Să scrie o listă de lecții de reținut, evident!

1.A avea vagin nu e o dizabilitate. E o superputere.

2. În această ordine de idei, ciclul menstrual nu e un blestem. Te face în mod unic calificată să creezi și să susți viață, dacă alegi asta.

3. Vorbind de alegere, numai tu poți/ ar trebui să faci alegerea dacă/ când ți-ai dori să devii părinte. Sigur, cândva, mi-ar plăcea să am nepoți, dar dacă- și numai dacă- ești pregătită să îi faci.

4. Părțile feminine ale corpului tău, deși au putere, nu sunt singurele caracteristici ale tale. Ai creier, simțul umorului și un milion de alte calități care te fac extraordinară.

5. Sexul e și pentru plăcere, nu doar pentru a face copii.

6. Sexul protejat este sexi. Și prin protejat nu mă refer doar la „cauciuc”. Prin protejat înțeleg și consensual, plăcut și sigur.

7. Nu e niciodată în regulă să judeci oamenii după aparențe și din afară- asta include culoarea pielii, orientare sexuală, identitate sexuală, abilități psihice etc.

8. Cunoașterea înseamnă putere. Citește, învață să gândești, pune la îndoială autoritatea. Vei fi o persoană mai bună acționând așa.

9. Fii un aliat, nu un cavaler călare pe un cal alb. Ascultă cu atenție, susține și fii plină de compasiune; nu încerca să ” salvezi” pe nimeni.

10. Înțelege că fiecare persoană are o poveste și un trecut diferite și fiecare dintre ele au valoare.

11. Mărimea blugilor e doar un număr pe etichetă. Nu iti defineste deloc valoarea.

12. Nici numărul de la sutien nu iți definește valoarea.

13. Iubește-ți corpul pentru ceea ce poate face, nu pentru cum arată.

14. Nu îmi pasă dacă un tip îți oferă cea mai scumpă cină-sau bijuterii, haine, sau orice altceva- de pe planetă. Nu îi datorezi nimic.

15. Râzi și zâmbește cât de des posibil,chiar și – dar mai ales- în situații grele.

16. Cunoaște-ți valoarea financiară și pledează pentru tine. Cere să fii promovată, mărire de salariu, să conduci un proiect, nimeni altcineva nu va lupta pentru tine.

17.Susține-le pe celelalte fete sau femei, nu le desconsidera și nu le judeca. Avem nevoie unele de altele.

18. Ridică-ți vocea – dar niciodată pumnii- pentru a cere dreptate pentru tine și pentru altții.

19. Votează. Serios, votează. Și nu doar la alegerile prezidențiale, și la cele locale.

20. Votează și cu portofelul. Susține dreptul la alegere, dreptul femeilor de a conduce și de a avea propria afacere.

21. Călătorește de câte ori ai ocazia. Și chiar dacă fizic nu potți caălători prea departe, citește despre călătorii. Privește documentare. Expunerea la alte culturi e calea către toleranță și înțelegere.

22. Folosește-ți privilegiile ( financiare, rasiale, educaționale) în numele binelui. Ai resursele și vocea care din numeroase motive vor fi mai tare auzite decât ale celorlalți. E datoria ta sa îi ajuți pe alții și să împiedici opresiunea.

23. Să ai ochi frumoși și păr mătăsos e frumos. Dar nu e nici pe departe atât de frumos ca încrederea în tine și pasiunea.

24. E în regulă să îți placă ce le place prietenilor tăi- asta dacă într-adevăr îți place. Dar să nu te temi să nu te amesteci în mulțime și să fi pasionată de ceva ce nu e la modă sau cool.

25. Niciodată sa nu confunzi hărțuirea sexuală sau comentariile nepotrivite de pe stradă cu complimentele.

26. Da înseamnă da. ( Și nu înseamnă nu)

27. Doar pentru că eși femeie nu înseamnă automat că trebuie să te căsătorești și să faci copii. Asta nu e pentru toată lumea și e ok că e așa.

28. Nu îți cere scuze de dragul scuzelor. Femeile au tendința să spună îm pare rău pentru toate nimicurile- de exemplu când stau în pragul magazinului și altcineva vrea să intre în același timp. E enervant și nu e necesar.

29. Nu îți fie frică să fii bătăioasă.

30. Să ai propriul cont bancar. Independența financiară e crucială pentru binele tău.

31. Nu ieși decât cu tipi care sunt îți respectă dreptul de a alege. ( dacă iți plac tipii). Meriți mai mult decât să fii intr-o relație cu cineva care crede că e în regulă să decidă ce poți sau ce ar trebui să faci cu propriul corp.

32. Și ceva foarte important: niciodată niciodată să nu te complaci. Poate că tu ai drept de vot, acces la anticoncepționale și abilitatea de ieși cu cine vrei, dar nu a fost mereu așa. Au luptat și au murit femei pentru drepturile de care te bucuri tu acum. Și generația ta are propriile lupte de dus.”
http://sherights.com/2014/09/14/32-feminist-lessons-for-my-daughter/

http://m.huffpost.com/us/entry/5820058
Regula 33. ( a mea)
33. Informează-te corect legat de naștere și alăptare, angajează o doula, cere părerea unui consultant în alăptare și dacă e posibil du-te să naști în una din țările scandinave!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s